Fijnmechanica, het fundament van precisieapparatuur

Precisie onderdelen in het µm bereik

UurwerkFijnmechanica is een specialisme dat zich voornamelijk richt tot het ontwerpen van precisieonderdelen. Dit wordt onder meer toegepast voor het maken van voor precisieapparatuur, machines en instrumenten. Hierbij worden over het algemeen uiterst kleine toleranties vereist.

Door middel van verspanende techniek worden onderdelen nauwkeurig op maat gemaakt. Dit verspanen gebeurt met behulp van nauwkeurige, geavanceerde CNC draai- en freesmachines. Deze machines halen tegenwoordig toleranties in het µm bereik. Een µm, oftewel een micrometer, is gelijk aan 10-6 meter.

Deze precisiebewerkingen worden veelal uitgevoerd in geconditioneerde ruimtes bij een temperatuur van 20 graden Celsius. Op deze manier kunnen maatveranderingen die zich tijdens de bewerkingsprocessen voordoen, tot een minimum worden beperkt. De materialen die bij fijnemechanica veelal worden toegepast zijn: gereedschap staal, roestvast staal, titanium, aluminium, keramiek, kunststoffen en nog vele andere soorten.

Fijnmechanica kan worden gezien als een sub discipline van machine- en apparatenbouw, elektrotechniek, elektronica en optica. Door het combineren van deze disciplines kan men onderdelen tot gecompliceerde mechanische precisie delen samenbouwen. Onderdelen die met elkaar zijn verbonden door middel van mechanische, elektrische of pneumatische verbindingen vormen daarmee een compleet onderdeel. Deze samengestelde componenten kunnen vervolgens worden toegepast in geavanceerde precisieapparatuur, machines en instrumenten.

Fijnmechanica is niet meer weg te denken in de techniek

Kunstgewricht knie

De fijnmechanica kent zowel toepassingen in de machinebouw, als ook in elektrotechnische, optische en medische industriële producten. Tevens is de fijnmechanische techniek bij lucht- en ruimtevaart vandaag de dag niet meer weg te denken. We worden door techniek omringd. We zien het dan ook terug op vele plekken om ons heen, zoals bijvoorbeeld in ziekenhuizen, tandarts- en orthopediepraktijken, wat betekent dat we er beslist niet meer zonder kunnen.

Met behulp van deze mooie techniek wordt het de mens een stuk gemakkelijker gemaakt. Stel je eens voor als we het zonder fijnmechanische techniek zouden moeten doen. Men zou bijvoorbeeld geen kunstgewricht kunnen hebben. Reizen naar de andere kant van de wereld zou onmogelijk zijn. Gelukkig is dit ondenkbaar, voor nu en in de toekomst.

Meer over fijnmechanica

 

 

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *