2D naar 3D omzetten versneld productieproces

Van 2D naar 3D omzetten voor sneller resultaat.3D-naar-2D-omzetten

Het van 2D naar 3D omzetten van tekeningen kan het productieproces aanzienlijk versnellen. Het bespreken en visualiseren van een in 2D getekend product blijkt nog vaak een lastige en tijdrovende bezigheid. Oorzaak hiervan is doorgaans het ontbreken van inzicht bij het lezen van technische tekeningen. Het zien van vele verschillende productaanzichten tegelijk brengt vaak een hoop verwarring met zich mee.

Communicatie met behulp van 2D tekeningen verloopt vaker moeizaam. Dit komt vooral doordat men zich lastig een beeld kan vormen over hoe het eindproduct er uiteindelijk uit gaat zien. Hierdoor kan tevens het inlevingsgevoel afnemen. Daarnaast ontbreekt bij producten die in 2D zijn getekend de mogelijkheid deze snel om te zetten naar een fysiek model, door het bijvoorbeeld te laten 3D printen of spuitgieten. Dit eenvoudigweg doordat de 3D geometrie ontbreekt dat nodig is voor het wegschrijven van een leesbaar bestand voor de 3D printer.

Versneld ontwerpproces door 3D printen.3D printen

Om deze redenen is het van 2D naar 3D omzetten van tekeningen dan ook vaak wenselijk. Hiermee kunnen arbeidsprocessen in aanloop naar het productieproces van prototype, en daarmee eindproduct, aanzienlijk worden verkort. Dit mede door tijdswinst dat wordt behaald door het elimineren van conventionele productietechnieken zoals draai- of/en freeswerk.

Vooral bij producten met complexe vormen of dubbel gekromde surfaces biedt 3D printen een uitkomst. Het maken van ingewikkelde matrijzen brengt immers hoge ontwerp- en maak kosten met zich mee. Met de huidige 3D printtechnieken is het al mogelijk samengestelde onderdelen te printen. Het is zelfs mogelijk, uiteraard afhankelijk van de te toe te passen materialen, mallen en matrijzen voor kleine series te printen.

Bijkomend voordeel van het 3D printen is dat er tijdens de prototypefase gemakkelijk wijzigingen kunnen worden gemaakt die tevens snel door te voeren zijn naar een te printen 3D model. Dit in tegenstelling tot een matrijs. Doorgaans is het dan ook gebruikelijk, en eveneens te adviseren, om een productmodel met behulp van 3D printen tot op detail te optimaliseren alvorens wordt overgegaan tot het vervaardigen van een spuitgietmatrijs voor gebruik van hoge aantallen.

Wenst u meer informatie over 3D printen of het van 2D naar 3D omzetten van tekeningen, dit is te vinden op de overige pagina’s van deze website. Voor vragen kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij voorzien u graag van informatie met betrekking tot de mogelijkheden.

1 Opmerking

  • Yannick

    Informatief stuk, ik heb de pagina gebookmarkt.

  • Schrijf een opmerking

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *