CNC-draaien en CNC-frezen

Het verschil tussen CNC-draaien en CNC-frezen.

Een machinewerkplaats met CNC gestuurde machines biedt waardevolle perspectieven voor bedrijven en industrieën. Er kan immers een grote diversiteit aan onderdelen worden gemaakt met behulp van deze CNC-gestuurde machines. Vaak betreft het CNC draai- en freesmachines. Veel mensen die in de maakindustrie werken vinden het moeilijk om het verschil te noemen tussen CNC-draaien en CNC-frezen, zelfs degenen die er al jaren in hebben gewerkt.

Wat is dan eigenlijk het verschil?

CNC draaien is een fabricageproces waarbij ronde staven materiaal in een roterende klauwplaat zijn geklemd, terwijl met snijgereedschap materiaal wordt verwijderd om de gewenste vorm te krijgen. Om exacte dieptes en diameters te verkrijgen beweegt het snijgereedschap hierbij over 2 assen, de X- en Y-as

CNC-draaien wordt veel gebruikt om precisieonderdelen te maken met ronde vormen, meestal vervaardigd uit grotere stukken materiaal. Een eenvoudig voorbeeld van een product dat kan worden gemaakt met behulp van CNC-draaien is een aandrijfas. Andere voorbeelden zijn koppelingen, draadassen en dergelijke.

Bij het CNC-frezen wordt gebruik gemaakt van commando’s in de vorm van G-codes. Daarbij heeft elke code een toegewezen functie die door de machine moet worden uitgevoerd. Het snijgereedschap beweegt hierbij over 1 as, de Z as, terwijl de tafel met werkstuk beweegt over de X- en Y as. Ook bestaan er hoog nauwkeurige bewerkingscentra tot wel 8 assen. CNC freesmachines worden veelal bediend met een pc-bedieningspaneel dat zich aan de voorkant van de machine bevindt.

CNC programma’s kunnen ook vooraf worden gemaakt. Dit kan met behulp van zogeheten CAM software (Computer-aided manufacturing). Hierbij wordt een CAD file ingeladen in CAM software, waarmee vervolgens freesstrategieën kunnen worden geprogrammeerd. Dit wordt veel toegepast bij complexe modellen bestaand uit meerdere gekromde vlakken waarbij simultane bewerkingen kunnen worden uitgevoerd.

Meer-assige machines vergroten de concurrentiepositie nog verder door een onderdeel in slechts één inspanning te voltooien. Er zijn talloze voorbeelden van producten te noemen die worden gemaakt met behulp van CNC-freesprocessen, waaronder riemschijven, koppelingen, ventielen enzovoorts. Vaak hebben klanten behoefte aan producten vervaardigd uit aluminium, messing of staal om bijvoorbeeld een plastic onderdeel te vervangen.

Wilt u meer weten over CNC-draaien en CNC-frezen, en wat wij daarbij voor u kunnen betekenen? Neemt dan gerust contact op en informeer naar de mogelijkheden.

Direct een vrijblijvende offerte aanvragen?

Neem snel contact met ons op voor een afspraak en een vrijblijvende offerte.

Schrijf een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.