Zijn 3D print modellen duurzaam?

Duurzame 3D print modellen

Om kwalitatief hoogwaardige 3D print modellen te kunnen maken is materiaal van hoge kwaliteit benodigd. Bij 3D printen wordt voor het vervaardigen van functionele prototypes, die in praktijk meestal worden gemaakt uit bijvoorbeeld ABS, PA, PE/PP en POM, vaak de stabiele kunststof Nylon toegepast.

Met betrekking tot Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) streven we graag naar een zo groot mogelijke reductie van restmateriaal bij alle vormen van productieprocessen, zo ook bij het maken van 3D print modellen.

3D printmateriaal recyclen.

Ten opzichte van andere productietechnieken verbruikt het 3D printen momenteel al minder grondstoffen en daarmee afval, echter zouden we graag zien dat restafval tot nul wordt gereduceerd. Momenteel is dat nog niet mogelijk, maar worden er goede stappen gemaakt. Op die manier zal de impact die het maken van 3D print modellen heeft op het milieu nog verder worden verkleind.

Onlangs zijn er positieve testresultaten geboekt bij het recyclen van PET. Ook als alternatief voor Nylon is bij het 3D printen de productietechniek met Ecopowder toegevoegd. Met deze SLS techniek kunnen 3D print modellen worden gemaakt van gerecycled materiaal waarbij weinig of geen afval overblijft. Een mooie bijkomstigheid is dat het materiaal nagenoeg dezelfde eigenschappen heeft als de nylon variant. Zo wordt bijgedragen aan een schoner milieu.

2D naar 3D omzetten versneld productieproces

Van 2D naar 3D omzetten voor sneller resultaat.3D-naar-2D-omzetten

Het van 2D naar 3D omzetten van tekeningen kan het productieproces aanzienlijk versnellen. Het bespreken en visualiseren van een in 2D getekend product blijkt nog vaak een lastige en tijdrovende bezigheid. Oorzaak hiervan is doorgaans het ontbreken van inzicht bij het lezen van technische tekeningen. Het zien van vele verschillende productaanzichten tegelijk brengt vaak een hoop verwarring met zich mee.

Communicatie met behulp van 2D tekeningen verloopt vaker moeizaam. Dit komt vooral doordat men zich lastig een beeld kan vormen over hoe het eindproduct er uiteindelijk uit gaat zien. Hierdoor kan tevens het inlevingsgevoel afnemen. Daarnaast ontbreekt bij producten die in 2D zijn getekend de mogelijkheid deze snel om te zetten naar een fysiek model, door het bijvoorbeeld te laten 3D printen of spuitgieten. Dit eenvoudigweg doordat de 3D geometrie ontbreekt dat nodig is voor het wegschrijven van een leesbaar bestand voor de 3D printer.

Lees meer

Fijnmechanica, het fundament van precisieapparatuur

Precisie onderdelen in het µm bereik

UurwerkFijnmechanica is een specialisme dat zich voornamelijk richt tot het ontwerpen van precisieonderdelen. Dit wordt onder meer toegepast voor het maken van voor precisieapparatuur, machines en instrumenten. Hierbij worden over het algemeen uiterst kleine toleranties vereist.

Door middel van verspanende techniek worden onderdelen nauwkeurig op maat gemaakt. Dit verspanen gebeurt met behulp van nauwkeurige, geavanceerde CNC draai- en freesmachines. Deze machines halen tegenwoordig toleranties in het µm bereik. Een µm, oftewel een micrometer, is gelijk aan 10-6 meter.

Deze precisiebewerkingen worden veelal uitgevoerd in geconditioneerde ruimtes bij een temperatuur van 20 graden Celsius. Op deze manier kunnen maatveranderingen die zich tijdens de bewerkingsprocessen voordoen, tot een minimum worden beperkt. De materialen die bij fijnemechanica veelal worden toegepast zijn: gereedschap staal, roestvast staal, titanium, aluminium, keramiek, kunststoffen en nog vele andere soorten.

Lees meer