Wat is CNC draaien en frezen

CNC draaien en frezen zijn verspanende bewerkingen en werken vanuit aangepaste, meestal computerondersteunde ontwerpprogramma's. Op een draaibank wordt draaiwerk vervaardigd en freeswerk op een freesbank. Beide bewerkingen maken gebruik van een verscheidenheid aan roterende bewegingen om met snijgereedschap materiaal uit een werkstuk te verwijderen. Zowel draai- als freeswerk kan volgens een conventionele handmatige of CNC gestuurde methode.

 

Wat zijn CNC gestuurde machines?

Computer Numerical Control of afgekort CNC staat voor computergestuurde numerieke aansturing van werktuigmachines in de verspanende techniek. Met behulp van deze techniek kunnen draai- en freesbewerkingen op zeer nauwkeurige wijze worden uitgevoerd. Een machinewerkplaats met CNC gestuurde machines biedt waardevolle perspectieven voor bedrijven en industrieën. Er kan immers een grote diversiteit aan onderdelen worden gemaakt met behulp van deze machines. Dit maakt een CNC-machine uiterst geschikt voor het produceren van grote series. Omdat het proces computergestuurd is kunnen onderdelen foutloos en repeterend worden geproduceerd.

 

Wat zijn CNC programma's?

CNC programma’s zijn machinecodes die door CNC machines kunnen worden ingelezen en worden voorafgaand aan het productieproces gemaakt. Deze machinecodes maak je met CAM software (Computer-aided manufacturing). Hierbij wordt een 3D CAD file ingeladen in CAM software, waarmee vervolgens freesstrategieën kunnen worden geprogrammeerd. Dit wordt veel toegepast bij complexe modellen bestaand uit meerdere gekromde vlakken waarbij simultane bewerkingen kunnen worden uitgevoerd. Ook kan een CNC programma handmatig worden geprogrammeerd.

Meer-assige machines vergroten de concurrentiepositie nog verder door een onderdeel in slechts één inspanning te voltooien. Er zijn talloze voorbeelden van producten te noemen die worden gemaakt met behulp van CNC-freesprocessen, waaronder riemschijven, koppelingen, ventielen enzovoorts. Vaak hebben klanten behoefte aan producten vervaardigd uit aluminium, messing of staal om bijvoorbeeld een plastic onderdeel te vervangen.

 

Wat is het verschil tussen CNC draaien en frezen?

Op een draaibank wordt draaiwerk vervaardigd en freeswerk op een freesbank. Beide bewerkingen maken gebruik van een verscheidenheid aan roterende bewegingen om met snijgereedschap materiaal uit een werkstuk te verwijderen. Vaak betreft het CNC draai- en freesmachines. Veel mensen die in de maakindustrie werken vinden het moeilijk om het verschil te noemen tussen CNC-draaien en CNC-frezen, zelfs degenen die er al jaren in hebben gewerkt. CNC draaien en frezen zijn verspanende bewerkingen en werken vanuit aangepaste, meestal computerondersteunde ontwerpprogramma's.

CNC frezen maakt gebruik van roterend gereedschap. Bij het CNC-frezen wordt gebruik gemaakt van commando’s in de vorm van G-codes. Daarbij heeft elke code een toegewezen functie die door de machine moet worden uitgevoerd. Het snijgereedschap beweegt hierbij over 1 as, de Z as, terwijl de tafel met werkstuk beweegt over de X- en Y as. Ook bestaan er hoog nauwkeurige bewerkingscentra tot wel 8 assen. CNC freesmachines worden veelal bediend met een pc-bedieningspaneel dat zich aan de voorkant van de machine bevindt.

Bij CNC draaien roteert het onderdeel en staat het gereedschap doorgaans op een vaste positie. CNC draaien is een fabricageproces waarbij ronde staven materiaal in een roterende klauwplaat zijn geklemd, terwijl met snijgereedschap materiaal wordt verwijderd om de gewenste vorm te krijgen. Om exacte dieptes en diameters te verkrijgen beweegt het snijgereedschap hierbij over 2 assen, de X- en Y-as. CNC-draaien wordt veel gebruikt om precisieonderdelen te maken met ronde vormen, meestal vervaardigd uit grotere stukken materiaal. De producten die worden bewerkt zijn vaak rond, maar soms ook vierkant of zeshoekig. Een eenvoudig voorbeeld van een product dat kan worden gemaakt met behulp van CNC-draaien is een aandrijfas. Ook buisvormige producten zijn met deze bewerkingsmethode ideaal om te maken. Andere voorbeelden zijn koppelingen, draadassen en dergelijke.

 

Wanneer kiezen voor CNC draaien of frezen?

Beide bewerkingen gebruiken dus verschillende technieken om een onderdeel te maken. Terwijl freesmachines onderdelen maken van blokken metaal door het overtollige materiaal weg te frezen, wordt draaien vaak gebruikt voor cilindrische onderdelen zoals assen. Hoewel beide bewerkingstechnieken onder dezelfde term worden gebruikt, namelijk CNC bewerking, zijn ze dus niet gelijk aan elkaar. Toch kunnen ze elkaar ideaal aanvullen om onderdelen met hoge precisie te produceren. Een CNC gedraaide as kan bijvoorbeeld achteraf nog worden na bewerkt door CNC freesbewerkingen toe te voegen. Omdat beide veel worden gebruikt in de maakindustrie, is het verstandig om de twee te onderscheiden.

Wanneer uw specifiek project hoge kwaliteit, precisie, schaalbaarheid en een snelle doorlooptijd vereist dan is wellicht een CNC bewerking de beste oplossing. CNC bewerking is een productieproces dat wordt geleid door computer numerieke besturing en goed opgeleide operators. Verschillende methoden maken gebruik van het CNC bewerkingsproces, waaronder CNC draaien en frezen. De keuze tussen beide bewerkingen hangt vooral af van de specificaties van uw project, omdat elk proces zijn voordelen heeft.

CNC frezen is het meest geschikt voor oppervlaktebewerking en onderdelen met symmetrische en hoekige geometrieën. CNC freesmachines zijn verkrijgbaar als horizontale of verticale variant en elk subtype heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Verticale freesmachines zijn ideaal voor vele soorten precisiewerk. Horizontale freesmachines en sommige zwaar uitgevoerde verticale freesmachines zijn vaak ontworpen en gebouwd voor grootschalige high-end productieruns.

CNC-draaien daarentegen is geschikt voor onderdelen met doorgaans cilindrische vormen en wordt over het algemeen toegepast voor prototype werk en productie in kleine volumes. Voor asymmetrische en cilindrische geometrieën is CNC draaien de beste keus. CNC draaibanken kunnen ook worden gebruikt voor de productie van grote volumes van bepaalde gespecialiseerde onderdelen, denk hierbij bijvoorbeeld aan bouten, schroeven.

 

Wat zijn de productiemogelijkheden van CNC draaien en frezen?

Beide bewerkingen worden gebruikt voor productieruns, zowel groot als klein. U vindt CNC draai- en freesmachines in middelgrote productiebedrijven, zware industriële faciliteiten maar ook in hoogwaardige wetenschappelijke laboratoria. Draai- en freesprocessen zijn geschikt voor elk soort materiaal.

 

Draai- en freeswerk te complex?

Krijgt u vaak te horen dat iets niet maakbaar is met behulp van alleen draai- en freeswerk? Ons team van allround instrumentmakers vervaardigen door hun jarenlange ervaring alles wat onmogelijk lijkt op fijnmechanisch gebied. Wij kunnen vrijwel alle producten van hoge kwaliteit en met grote precisie draaien en frezen.

 

Hoge kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs

Wij denken graag met u mee naar het vinden van passende oplossingen. Dit doen we op het moment dat u dat wenst. We leggen de focus hierbij niet alleen op het technische plaatje, óók de financiële kant vinden wij belangrijk. Deze factoren bepalen uiteindelijk immers of iets maakbaar of haalbaar is. We leveren de hoogste kwaliteit tegen aantrekkelijke prijzen waardoor uitbesteding voor onze afnemers erg aantrekkelijk blijft.

U kunt uw producten door ons uit vele verschillende soorten materialen laten bewerken, zoals bijvoorbeeld: staal, roestvast staal, aluminium, messing, brons, allerhande kunststoffen et cetera.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over CNC-draaien en CNC-frezen, en wat wij daarbij voor u kunnen betekenen? Neemt dan gerust contact op en informeer naar de mogelijkheden.

 

Neem contact op