Sterkteberekening met behulp van FEA, FEM, EEM

Sterkteberekening is een essentieel onderdeel van de ontwerptechniek voor construerende ingenieurs. De eindige-elementenmethode (EEM) is een effectieve methodiek om de sterkte en stijfheid van onderdelen en constructies te berekenen. Moderne computer software wordt veelvuldig gebruikt voor deze berekeningen.

Vandaag de dag worden handberekeningen vervangen door speciale software voor de Finite Element Method (FEM). Deze software wordt gebruikt voor sterkteberekeningen en maakt gebruik van de eindige-elementenmethode. Het is geschikt voor zowel enkelvoudige als complexe constructies.

Een sterkteberekening is cruciaal om te bepalen of een onderdeel of constructie bestand is tegen belasting. Het biedt waardevol inzicht in het gedrag van producten in verschillende praktijksituaties.

Het mechanische gedrag van een product wordt beïnvloed door de eigenschappen van toegepaste materialen, zoals knik- en plooisterkte, verplaatsingen, warmtetransport en eigenfrequenties. Een sterkteberekening is daarom van onschatbare waarde bij de ontwikkeling van nieuwe producten.

Het is van groot belang om tijdens de ontwerpfase te beoordelen of onderdelen voldoende sterk zijn voor de beoogde toepassing. Daarom is het aan te raden om een sterkteberekening uit te voeren op sterkte, stijfheid en warmtetransport. Hierdoor kunnen onverwachte problemen tijdens de productie of prototyping worden voorkomen.

Met behulp van een sterkteberekening kunnen we simuleren hoe een onderdeel zich gedraagt onder belasting in de praktijk. Hierbij kunnen we kritische materiaalspanningen en warmtestromingen identificeren.

Daarnaast kan het gewicht van een onderdeel of constructie al in een vroeg stadium worden geoptimaliseerd, wat kosten- en ruimtebesparingen oplevert.

Door een sterkteberekening uit te voeren met behulp van FEM software, kunnen we gedetailleerd inzicht krijgen in het gedrag van een ontwerp of constructie. Dit is niet alleen kostenefficiënter dan achteraf destructieve tests uitvoeren, maar voorkomt ook onaangename verrassingen.

Wilt u meer lezen over sterkteberekeningen? Bezoek dan onze blogpagina's en andere relevante pagina's over dit onderwerp.

Direct advies nodig?

Twijfelt u over de sterkte van uw (concept)product en wilt u deze door ons laten evalueren?  Wij laten u graag weten of het voldoet aan de gestelde eisen.

 

Vraag meer informatie op