Met eindige elementen methodes worden ongewenste verrassingen voorkomen

Met een eindige elementen methode of sterkteberekening optimaliseren we product prestaties. De methode kan aantonen of een ingewikkelde constructie voldoet aan een gestelde sterkte eis. Zowel mechanische belastingen als thermische invloeden, evenals drukbelastingen, boutspanningen en rotatieversnellingen kunnen worden berekend. Dit zijn slechts enkele factoren die te hoge materiaalspanningen kunnen veroorzaken.

Ongewenste verrassingen in een later ontwikkelstadium of tijdens prototyping kunnen met een EEM analyse worden voorkomen, wat geld bespaard. EEM analyses kunnen dus een positieve bijdrage leveren aan productontwikkeling met betrekking tot uiteindelijke productkosten.

Om een lange levensduur van het product te garanderen is het daarom aan te bevelen vooraf goed te onderzoeken aan welke sterkte eisen het moet voldoen. U wilt immers dat een product zo lang mogelijk mee gaat en niet vroegtijdig bezwijkt door bijvoorbeeld scheurvorming in het materiaal.

 

De methode voor productoptimalisatie.

Met een eindige elementen methode kan dus worden aangetoond of een component wel of niet zal bezwijken door een toegekende kracht. Dit kan gebeuren door een verkeerde keuze van constructie, materiaal of belasting.

Ook kan worden vastgesteld of een onderdeel niet is over-gedimensioneerd, wat onnodig hoge materiaalkosten met zich mee brengt. Ook kan worden aangetoond of een ander soort of type materiaal moet worden gekozen waardoor het lichter wordt. Misschien is een kleine ontwerpwijziging al voldoende voor het versterken van een onderdeel.

Door uitkomsten van EEM analyses op een juiste wijze te analyseren kan optimaal worden bijgedragen aan productoptimalisatie.

 

Lees meer over sterkteberekeningen