Sterkteberekening en materiaalkeuze van groot belang

Een sterkteberekening en materiaalkeuze kunnen allesbepalend zijn bij productontwerp. Voor het vervaardigen van allerlei verschillende producten kan er worden gekozen uit een grote variatie aan materiaalsoorten die allemaal hun unieke eigenschappen bezitten. Het is voor een constructeur dan ook belangrijk om de eigenschappen van materialen goed te kennen.

Het is van groot belang dat al vroegtijdig in de ontwerpprocedure een juiste materiaalkeuze wordt gemaakt op basis van de toepassing en constructie. Wanneer hierbij een foute selectie wordt gemaakt geeft dat achteraf vaak nadelige gevolgen. Het is dan ook verstandig het ontwerp eerst te controleren op sterkte om vast te stellen of juiste materialen zijn gekozen zodat men weet of er ongewenste spanningen in het ontwerp gaan optreden.

De mechanische eigenschappen zoals treksterkte, druksterkte, hardheid, buigsterkte, kruip enzovoorts, spelen hierin uiteraard een uiterst belangrijke rol.

Bij de keuze van materialen wordt tevens rekenschap gehouden met andere soorten eigenschappen, zoals onder andere thermische, elektrische, mechanische, chemische en akoestische eigenschappen.

Op basis van de mechanische materiaaleigenschappen wordt een sterkteberekening gemaakt, deze kunnen vooraf uitwijzen of bepaalde combinaties van materialen en constructies bij bepaalde belastingen niet zullen bezwijken. Afhankelijk van de uitkomsten weet men dus in een vroeg ontwerpstadium al of een product voldoet aan de gewenste sterkte- en stijfheidseisen. De uitkomsten van deze berekeningen zijn vaak doorslaggevend bij de keuze van toe te passen materialen.

Op vrijwel alle ontwerpen van zowel kunststof als metalen kan een sterkteberekening worden uitgevoerd.

Meer over een sterkteberekening

 

Direct advies nodig?

Twijfelt u over de sterkte van uw (concept)product en wilt u deze door ons laten evalueren?  Wij laten u graag weten of het voldoet aan de gestelde eisen.

Neem direct contact op of vraag naar een vrijblijvende offerte. 

 

Vraag meer informatie op